Hvis du døjer med åreknuder, eller kender nogen som gør, vil du her finde svarene på mange af dine spørgsmål omkring åreknuder blandt andet årsager til åreknuder og behandling af åreknuder.

Først og fremmest er det vigtigt at skelne mellem to slags åreknuder; De primære åreknuder og de sekundære åreknuder.

Primære åreknuder

De primære åreknuder er oftest arveligt betinget, og de rammer ca. 15-30 procent af den voksne befolkning, hvor det lidt hyppigere er kvinder der rammes end mænd, hvilket blandt andet kan tilskrives graviditeten, hvor åreknuder kan forværres. Ofte ses de første tegn på primære åreknuder allerede før det 20. fyldte år, men optræder mere jo ældre man bliver. Der kan også være en stor sammenhæng mellem alder og et stigende BMI, og især ved overvægt ved man at risikoen for åreknuder forværres drastisk.

Sekundære åreknuder

De sekundære åreknuder vil ofte blive spottet i forbindelse med blodpropper i benet, og man vil typisk kunne observere åreknuder allerede et par år efter blodproppen. Grunden skyldes at blodproppen får blodtrykket i venerne til at stige, hvilket nedsætter udveksling af nærings- og affaldsstoffer i blodkarrene, som i sidste ende kan medføre åreknuderne.

Hvad skal man holde øje med?

Et af de vigtigste symptomer på begyndende åreknuder er, hvis huden på ankler eller skinneben ændres ved f.eks. en længerevarende hævelse/fortykning samt mørkere hud samt, hvis man opstår dannelse af sår på omtalte områder. Hvis man spotter disse signaler, kan det være tegn på begyndende åreknuder, og det er her vigtigt at man søger læge, der eventuelt kan henvise til en speciallæge i åreknuder.

Behandling af åreknuder

Som nævnt skyldes åreknuder en tillukning af blodårerne og derfor behandles åreknuder også ved at øge blodgennemstrømningen. Til dette kan man bl.a. anvende støttestrømper – også kendt som kompressionsstrømper – der netop danner et kompres mod benet og derved hjælper med at få ledt blod fra benene tilbage mod hjertet, hvis f.eks. hjertefunktionen er nedsat.

Der kan også anvendes operation af åreknuder, der ganske enkelt kosmetisk fjerner de blå gener, men den mest effektive metode til fjernelse er ved laserbehandling af åreknuder.

Hos kirurgen.dk, der har klinik i Charlottenlund, er man specialist i åreknuder, og man tilbyder her alle ovennævnte behandlinger af åreknuder. Hos kirurgen.dk vil du modtage åreknuder behandling af en speciallæge i kirurgi, der samtidig har en PhD-grad og som er klinisk lektor ved Københavns universitet. Derved er du garanteret den bedste behandling af dine åreknuder hvad enten det vurderes, at der er brug for støttestrømper, operation af åreknuder eller en laserbehandling af åreknuder.