Vi har alle sammen en ven, der er hypokonder. Der er ikke så meget, man kan gøre, som kan berolige en hypokonder, når først vedkommende er begyndt at få gode ideer til, hvorfor han/hun har ondt i hovedet, mavegener o.l.

Personen vil altid tro, at det er noget enormt alvorligt, også selvom dette ikke nødvendigvis er tilfældet. Ja, kort sagt kan det godt være belastende at være sammen med en hypokonder. Eksempelvis kan personen finde på at google de symptomer, han/hun har, hvorefter søgeresultaterne måske viser noget, som KAN være farligt, men som bestemt ikke behøver at være det.

Derfor er det enormt vigtigt, at man altid bruger sin sunde fornuft. Hvis fx ens hypokonder-ven opdager, at han/hun har udvidede, slyngede blodårer lige under huden, som typisk snor sig og buler frem på lår og læg, så er det vigtigt, at man ved, at dette højst sandsynligt er åreknuder.

Åreknuder er oftest helt ufarlige

Som regel er åreknuder ikke noget at tage på vej over. De er nemlig ikke farlige. Kun de allerfærreste personer får problemer, som nødvendiggør, at der gøres noget yderligere ved åreknuderne.

Ja, faktisk er åreknuder helt almindelige: De ses hos 20-60 % af alle, dog er de mest almindelige blandt kvinder.

Ligeledes veksler alderen for, hvornår åreknuderne opstår. Hvor nogle får åreknuder allerede i teenageårene, får andre dem senere. Dog forholder det sig sådan, at forekomsten af åreknuder stiger med alderen. Det er desuden sådan, at åreknuder hos kvinder ofte opstår og forværres i forbindelse med graviditet. Dvs. efter fødslen bliver åreknuderne mindre synlige, dog uden at de helt forsvinder.

Hvorfor opstår åreknuder?

For at forklare hvorfor åreknuder opstår, er det vigtigt først at gøre det klart, at vener er de blodkar, som fører blod fra kroppens ben, arme og organerne tilbage til hjertet. Disse vener indeholder klapper, og disse klapper fungerer som ventiler.

Disse klappers opgave er at sikre, at blodet kun kan strømme én vej, nemlig hen mod hjertet. Skulle det ske, at disse klapper bliver ødelagt, så vil blodet risikere at løbe den gale vej, hvilket vil medføre, at blodet vil hobe sig op i venerne i benene. Som følge heraf vil det tryk, der er inde i disse vener øges, hvorved de udvides og bliver slyngede og let synlige.

Disse forhold kan gøre dig mere disponeret for at få åreknuder

  • Kvinder er særligt udsatte for at udvikle åreknuder, hvis de er gravide.
  • Hvis flere i din familie har åreknuder, vil du være disponeret for at få åreknuder gennem arv.

Behandling af åreknuder hos Kirurgen.dk

Som allerede nævnt er åreknuder ikke farlige. I langt de fleste tilfælde er behandling af åreknuder derfor ikke nødvendig. Det er altså kun de allerfærreste, der vil være meget generet eller fx opleve alvorlige problemer såsom bensår.

Dog kan det – ved meget ubehag – alligevel være nødvendigt at få fjernet åreknuderne. Ligeledes kan kosmetisk uacceptable åreknuder også være en valid årsag til at vælge at få fjernet åreknuderne.

Klinikken Kirurgen.dk kan på professionel og kompetent vis hjælpe dig med at få fjernet dine åreknuder, fx ved at udføre laserbehandling.

Find Kirurgen her

Hans Edvard Teglers Vej 9, 1.sal. 2920 Charlottenlund

+45 39 64 01 25

mail@kirurgen.dk